+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

SVEND-ERIK & NARKOHUNDEN LADY

Er næsen det vigtigste for en narkohund?
Svend-Erik Olsen har et specielt arbejde. Han har siden 1991 været ansat i en af toldvæsenets 22 hundestillinger. Formålet er primært rettet mod narko. Målet er, at 80% af arbejdstiden bruges med hunden i opsøgende arbejde efter stoffer.

Narkohunde er glade og frimodige hunde
Jeg blev mødt af en fasankok og to fasanhøner ved indkørslen til et lille paradis på godt13 tønder land ved Korsør. Klokken er godt 8.00 på denne blæsende råkolde dag i marts og i døren står Svend-Erik og byder velkommen. ” Kom indenfor, vi kan gå ud i havestuen, der er mere lys” siger Svend-Erik og snart er kaffen serveret og jeg lytter. Svend-Erik har så meget at fortælle om udvælgelse og træning af narkohunde.

Udvælgelse af hvalp
I 1991 fik Svend-Erik sin første hvalp, en labradorretriever. Det var ikke nyt for Svend-Erik at udtage en hvalp, da han havde haft jagthunde tidligere og fungeret som hundeinstruktør. Først kontaktede han Retriever klubben for at høre, om der var hvalpe på vej, der besidder de egenskaber, som han søger. ”De skal være nervefaste og velafbalancerede. Jeg tror, at de bedste kommer fra linier, som er avlet til fører- og service hunde” siger Svend-Erik.” Jeg går ikke efter disse hunde, men efter den i kuldet som er mest nysgerrig og som søger ud i ukendte områder”.

Miljøtræning fra hvalpen er 8 uger til 6 måneder
En narkohund skal kunne fungere i busser, i biler, på lagre, kølerum og ikke mindst i skibe. Dette kræver, at hundene er trygge ved at færdes på mange forskellige underlag, har balanceevne, kan gå på trapper, vil lade sig hjælpe over forhindringer eller trapperiste, der kan ødelægge poter/negle.

Svend-Erik gør fra hvalpen er 8 uger meget ud af, at den kommer ud og ser og oplever genstande og dufte. Specielt får den lov til at lege og gå rundt med hashklude, for at indprente denne fært, som senere kan udnyttes, Svend-Erik leger ligeledes med hvalpen når den har denne klud, så den helt fra lille forbinder denne fært med noget positivt. Den første prægning er afgørende og kommer mange fold hjem. Svend-Erik bruger i høj grad de nære omgivelser og kreative løsninger. Blandt andet er en rist indkøbt for at lære den at gå på skibsriste, en stor sten og trillebøren bruges til at træne balancen.

I denne alder lærer hvalpen også her gennem leg at forbinde klude, uld og rør med en positiv oplevelse. Inden hvalpen er 6 måneder skal den gennem en dyrlægetest for at se, om det i det hele taget kan betale sig at fortsætte arbejdet.

Fra 6 måneder kommer hunden på ”stoffer”
Først efter 6 måneder begynder Svend-Erik træningen mere målrettet mod narko. Labradoren er nysgerrig næsemæssigt og Svend-Erik mener, at alle har en tilstrækkelig udviklet næse. Nu gælder det om gennem træning at udvikle næsen til at blive specialistens redskab. Hunden præsenteres nu for to ens bolde, hvoraf den ene har fært at hash. Hver gang hunden tager den bold med hashlugt, forstærker Svend-Erik glæden for hunden. Gøres dette med rigtig timing vil hunden hurtigt lære, hvad den skal gøre for at opnå ros. Svend-Erik bruger en læderstrop som Lady får lov til at lege med og bære på som forstærkning. Næste fase er, at den nu skal lære at søge den rigtige bold. Sidste trin i denne træning er, at den lærer at markere og blive ved færtstedet.

Til dette formål har Svend-Erik lavet trækasser med luftudtag og når hunden markerer for kassen med narko får den forstærkning. Hvis den markerer for den, hvor der eksempelvis er kommet nøgler i, ignoreres den.
  
Svend-Erik opnår på denne måde fuld kontrol over situationen og kan give forstærkning på det helt rigtige tidspunkt. Forstærkningen er nu indarbejdet, så belønningen altid er, at narkolugt byttes med en lille læderdommy.

12 måneder gammel er hunden nu klar til at gå i toldvæsenets tjeneste

Før hunden kan komme med på arbejde, skal den bestå en prøve, hvor den skal finde 4 forskellige typer narko indenfor en bestemt tidsfrist. Består hunden, kan den se frem til en meget afvekslende hverdag sammen med sin fører.

En af de første gange Lady var med på arbejde, var med politiet til en ransagning. Efter at den gamle hund havde fundet penge og hash og var færdig, fik Lady lov. Hun markerede ved en madras i soveværelset, hvor der var gemt mere narko. Svend-Erik fortalte også om en dag i kurerposten, hvor Lady blev ved med at markere på en forseglet postsæk fra Indien. Indholdet var læderjakker, hvor der indsyet plastruller med narko. Det sjove var, at ingen udover Lady, kunne identificere det som narko.

En oplevelse som Svend-Erik mindes med glæde, selvom det ikke var det store kup, fandt sted i Rødby. ”Lady begynder pludselig at søge bredt, fortsætter over på den anden side af vejen, jeg kalder på hende, men hun hører ikke og graver i stedet en klump hash op”.
Denne oplevelse siger meget om den måde, Sven-Erik læser sin hund på og det han lægger vægt på.

En selvstændig hund som tør og vil tage en chance og som får lov, når muligheden byder sig. Næsen er vigtig, men ikke det vigtigste.

Jeg siger tak for nogle spændende og lærerige timer i selskab med Svend-Erik og Lady.

Poul Valdemar Nielsen