+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

HUNDESPORTENS KONGE

Kan Herak lære danske jægere noget om deres jagthunde?
Til dette års VM i Cratien mødte jeg Herak igen. Det er altid et glædeligt gensyn og i år hjalp han det danske hold med at finde træningsterræner.

10 gange har Herak verdensmester, flere gange vinder af EM og mange gange placeret ved SCT- Hubertus prøver. Der må være noget, som vi kan lære af Heraks dressurmetoder og måde at tænke hund på . Det kan ikke være helt tilfældigt, når resultater skabes igen og igen, med hunde af forskellig race og køn. Hvad er recepten på at det lykkedes Herak at finde den ene tophund efter den anden. De sidste par år har han ikke ønsket at deltage i VM men han er pt. Den mest vindene i Italien og med sig i kassebilen havde han mange cacit-hunde. Sidst Herak deltog i VM var i 99 hvor han vandt VM med sin egen opdrættede breton Est Od Eraka, men ikke nok med det, han vandt tillige bronze med sin ruhårede hønsehund Fichte. På baggrund af Heraks suveræne præstationer vandt Kroatien også verdensmesterskabet for nationer.
Folk med kendskab til Kroatien beretter, at han i sit hjemland er berømt og respekteret for de præstationer, han opnår med sine jagthunde. Det danske landshold oplevede også en meget stor gæstfrihed og hjælp hvilket ikke mindst skyldes Heraks hjælp. Herak: “Uanset under hvilke biotoper og vejrforhold så skiller tophunden sig ud”.

I dag er det en levevej at opdrætte og dressere hunde. Og Herak tjener godt, blandt klienterne er flere italienske magnater, for hvem priser på over 50.000 kr. for en hund fra Heraks hånd ikke er noget problem.
At være med i jagthundesportens internationale game er en tilværelse, der bedst kan sammenlignes med nomadernes. Det erfarede jeg, da jeg igennem en måned forgæves havde forsøgt at få kontakt med ham. Herak er hele tiden undervejs til jagt- og markprøver over hele Europa. Over 150 dage tilbringes i den store 3,5 tons tunge kassevogn, hvor der både er plads til 14 hunde og et soverum for Herak med vildsvineskind på gulvet. Orden og renlighed præger kassevognen, som Herak altid befinder sig i nærheden af. Det er en oplevelse at se og høre ham snakke, grynte og småfløjte med hundene. Herak havde købt to Jack Russel Terriere fra Holland, og når de var ude for at blive luftet legede han med dem, samtidig med han brugte en slags hvalpe og tæve sprog. Hundene og vi andre er altid opmærksomme, når denne mester er i nærheden og fylder rummet ud på sin stille facon.

Valg af race og hvalp
På spørgsmålet om hvornår det hele begyndte, svarer Herak promte, ”Den 31. 03.1976, denne dag står lyslevende for mig, for her vandt jeg med en korthåret hønsehund min første markprøve”. Det med hundene har han ikke fra nogen fremmed.” Jeg har fra jeg var 10 år fulgt min far på jagt med pointere og settere og til sidst med korthårede hønsehunde. Jeg har meget at takke min far for, det er af ham, jeg har lært at vurdere de store hunde fra de middelmådige”.

Hvilken race foretrækker du? ”Jeg har i øjeblikket fem verdensmestre hjemme i Kroatien. De er fordelt på tre racer: breton, ruhåret hønsehund og langhåret hønsehund. Der findes store hunde indenfor alle racer, selvfølgelig er der forskel på de enkelte racer med hensyn til psyke og temperament. Men jeg kan lide dem alle ”.

Hvad går du efter når du skal tage en hvalp ud? ” Det kan jeg ikke give et svar på. Først og fremmest går jeg efter de blodliner, som jeg ved, indeholder de egenskaber, jeg ønsker. Først når de er 7-9 måneder, kan jeg begynde at bedømme dem. Her går jeg efter personligheden. Men selv ved denne alder er der ingen sikkerhed for at vide, om det bliver en af de store hunde. Det ved jeg først, når hundene er 1 1/2 – 2 år ”.

Stimulering af instinktet det vigtigste
Hvornår begynder du med dressuren? Herak kigger forundret på mig, som for at sige: ”Hvad vil du i grunden bruge dette svar til ”. Jeg forsøger igen at spørge ved at tilføje, at vi i Danmark bruger megen tid på dressur discipliner som: dæk, sit, og apport. Der går et stykke tid før Herak svarer, ”I cirkus kan de få en bjørn til at køre på cykel, så kan det vel ikke være det store problem med: sit, dæk og apport. Det drejer sig ikke om dressur, men hvordan du kan stimulere hundens naturlige instinkter. For stående jagthunde er det at finde og fastholde vildt. Jeg bruger derfor megen tid på at bringe de unge hunde i kontakt med vildt. De skal have tid til at gøre erfaringer med at finde forskelligt fuglevildt i naturen. Jeg går efter agerhøns, fasaner, vilde vagtler og snepper. Og når jeg er på jagt med de ældre hunde, har jeg altid nogle af de unge med. Stimulering af instinktet er det allervigtigste i arbejdet med de unge hunde”, afslutter Herak.

Hvad er de tre vigtigste egenskaber for den stående jagthund? ” For det første karakteren, den skal have vilje til at arbejde under alle forhold: I bjerge, i skov, på åben mark, i 30 graders varme, i frost og sne. Dernæst skal den have hoved. Og her mener jeg ikke næse, men om hunden har hovedet til at samarbejde med mig som fører. Til sidst skal den have passion. Hunde, der arbejder med stor passion, giver mig de største glæder”.

Jæger om en hals
Under samtalen falder snakken naturligvis også på jagt. I Danmark har vi ofte diskussioner om, hvorvidt markprøvehunde også er gode jagthunde. For Herak er der ingen tvivl. ” Jeg bruger alle mine mestre på jagt. At jage med en stor hund giver selvfølgelig mig de største glæder”. Herak foretrækker jagt på agerhøns , jagt på vilde vagtler og sneppejagt i nævnte rækkefølge. Jeg bliver nysgerrig og spørger til vagteljagten. ”Vagteljagten indleder jagtsæsonen og begynder i august. Biotoperne stiller store krav til hundens måde at opsøge vildt på og så giver de mange muligheder for stand med de unge hunde. Jeg har i år skudt flere hundrede vilde vagtler for mine hunde”. Og Herak fortsætter, ” du har jo også set mine to små Jack Russelhvalpe. Dem skal jeg bruge til vildsvinejagt ”. Jeg takker jægeren og hundesportmanden Hari Herak for at have givet lidt af opskriften på succesen – stimulering af unghundens instinkt, gennem jagtoplevelser, er en nødvendighed for at udvælge og udvikle vinderhunde !

Poul Valdemar Nielsen