+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

HUBERTUSMESTERSKABET 2007

Igen i 2007 skulle der afvikles en afsluttende fællesprøve i Hubertus for de stående engelske fuglehunde. Prøven var i år geografisk placeret på Falster, nærmere betegnet på arealerne omkring det smukke gods Orupgaard. Samme lokalitet var vært for afholdelsen af Danmarksmesterskabet for de stående hunde.

Kort fortalt er formålet med hubertusprøven for jægere med stående jagthunde, at fremme interessen for jagten med den stående hønsehund Prøven skal vise, hvorledes denne jagt kan udføres på et højt niveau, hvad gælder hundens arbejde, jægerens adfærd og skydefærdighed samt samarbejdet mellem hund og jæger. Prøven er anerkendt – og respekteret – i mange andre lande, men har endnu ikke fået et endeligt gennembrud i Danmark.

 

Jægeren får et til flere slip på tilsammen mindst 15 minutter. Jægeren må anvende maksimalt 4 skud, men højst nedlægge 2 stykker vildt af de arter, som er meddelt autoriseret til prøven. Hvis jægeren har opsamlet disse to stykker vildt, må der ikke skydes mere vildt, selvom han har flere patroner. Jægeren fortsætter jagten, for at give dommeren mulighed for at bedømme fortsættelsen af hans jægeraktivitet.

Pointene tildeles bl.a. indenfor områder som våbenhåndtering, jagtetik, skydefærdigheder, jægermæssig adfærd, samarbejde mellem hund og fører, hundens jagtlige værdi, etc

 

Deltagerne på Hubertusmesterskabet havde kvlificeret sig via de respektive engelske specialklubbers udtagelsesprøver. Det var glædeligt, at alle engelske specialklubber i år har afholdt disse udtagelsesprøver. Det er forhåbentlig medvirkende til, at denne prøveform bliver mere attraktiv og vinder indpas hos danske jægere og hundesportsfolk.

 

Resultaterne fra udtagelsesprøverne betød, at følgende hunde dannede feltet til årets mesterskab.

 

Irsk setter:

Jaffa – Frank Krøyer

Tjacko – Per Pedersen

 

Breton:
Syrach – Jan Nielsen

Poker – Thomas Klit

Engelsk setter:

Senjas Sjanne – Erling Clausen

Bjerndrups Blanco – Svend Aage Vad

 

Gordon setter:
Nymarkens Hopper – Lauge Larsen

Boss – Poul Erik Dahl

Pointer:

Villestoftes Rita – Joakim Skovgaard

Metrinelunds Boye – Villy Lovèn

 
Som dommer var Allan Nissen inviteret

Mandag den 15.oktober viste vejret sig fra den absolut bedste side – en jævn vind og høj solskin. En veloplagt Finn Fjeldsøe, som var terrænleder, bød de fremmødte deltagere velkommen til Orupgaard, hvor suveræne jagtterræner godt besatte med fasaner og agerhøns, ventede deltagerne på årets Hubertusmesterskab.

 

Dagens to første hunde i aktion var breton Poker og den irske setter Tjacko. Disse to erfarne jagt- og prøvehunde arbejdede solidt i roerne. Tjacko opnår først en fugletagning og Per fælder overlegent dagens første fasan. Poker præsterer to fugletagninger i slippet, men begge gange må fører Thomas Klit anvende 2 skud. Det koster pointmæssigt og sejren synes allerede langt væk for ekvipagen, som ellers ofte har sluttet en dag i marken øverst på sejrsskamlen.

 

Det første slip gav anledning til at sætte forventningerne til dagen helt i vejret. Og heldigvis blev ingen skuffede! Også i det næste slip med gordon setteren Hopper og Pointeren Rita, blev der skudt fugle for begge hunde. Sådan fortsatte dagens afprøvninger slag i slag. Den ene situation afløste den næste. Hundene kvitterede med den ene flotte fugletagning efter den anden. Enkelte hundeførere var måske en anelse hæmmet af nerver, hvilket bevirkede at træfsikkerheden ikke var 100%. Det er dyrt og et forbiskud i dette skrappe selskab var medvirkende til, at man ikke kunne nå helt til tops.

 

Som afprøvningerne efter 2 omgang skred frem stod det klart, at gordon setteren Nymarken Hopper/Lauge Larsen og pointeren Metrinelunds Boye/Villy Lovén var med helt fremme. Spændingen var derfor stor da to af de hunde, engelsk setter Blanco og pointeren Rita,  som lå stærkt efter første omgang skulle slippes anden gang. Rita arbejdede godt og opnåede hurtigt stand, en effektiv og præcis rejsning, ro i opflugt og bom bom….to forbiere. Sejren til Rita fløj sammen med den store røde fasanhane.

Blanco viste høj effektivitet og havde mange flotte og præcise fuglesituationer. Desværre for fører Svend Aage Vad fløj fasanerne enten mod publikum, mod en ejendom eller for lavt til at det var forsvarligt at afgive et skud. Blanco fortsatte ufortrødent med at præstere fugletagninger og endelig var der mulighed for at skyde fuglen, men desværre svigtede ellers så træfsikre Hr.Vad og dermed var denne ekvipage også ude af kampen om topplaceringen.

 

Da alle hunde havde været afprøvet i 2 slip, valgte dommer Allan Nissen at afslutte prøven. Nu skulle pointene tælles sammen, før den endelige vinder kunne kåres.

 

Sammentællingen kræver et større regnearbejde. Og mens Allan Nissen udførte dette, hyggede vi andre os og drøftede dagens hændelser i terrænet. Alle gav udtryk for at det havde været en fantastisk dag og vi der overværede dagen er ikke i tvivl om at denne prøveform bør fortsætte fremover. Når man så oven i købet kan afvikle sådan en prøve på fantastiske arealer som tilfældet er på Orupgaard, går alt op i en højere enhed. Ensartede prøveterræner som er godt besatte med fugle er en nødvendighed for at få succes med sådan en prøve.

Vinder af holdkonkurrencen blev pointerne, hvor Metrinelunds Boye sammen med Villestoftes Rita sammenlagt havde 1 point mere end de irske settere.

 

Dermed var der en vis lighed i resultaterne fra sidste år, idet det var en gordon setter der vandt foran en pointer. Mens det også sidste år var pointerne som vandt holdkonkurrencen.

 

Endnu engang tusind tak til alle som medvirkede i denne prøve. En stor tak også til dommer Allan Nissen. En speciel tak skal naturligvis rettes til Finn Fjeldsøe fordi vi kunne afvikle denne prøve på Orupgaards dejlige terræner.

 

Slutteligt skal der lyde en stor tak til UNIQ hundefoder for de flotte præmier til de placerede hunde.

 

Med venlig hilsen

 

Flemming Sørensen

Dansk Pointer Klub

Prøveleder