+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

FIELDTRIAL SPANIELEN

Skytte Claus Hansen Fauverskov Gods på Fyn deltog også selv i jagten denne dag sammen med sin fieldtrial spaniel Sneipe

Fieldtrial spanielen den perfekte makker til høje fasaner og klapjagter

Jeg havde længe set frem til at skulle besøge skytte Claus Hansen og høre om, hvorfor han havde valgt springerspanielen som sin foretrukne brugshund. Det var ellers ved at glippe, men jeg fik dog en aftale i stand gennem telefonen. ” Jeg har godt nok ikke tid til at snakke med dig, men du kan komme og tage billeder på den sidste jagt ” sagde Claus.

 

Jeg ankom til morgenmad og fandt her ud af, at det var en speciel dag for Claus – det var nemlig jagten, hvor hundeførerne, der havde hjulpet med apportering i løbet af sæsonen var inviteret. Jeg mærkede på Claus, at han ville gøre sit bedste for at give hundeførerne en god dag som tak for hjælpen.

Alle mødte præcist og Claus kunne begynde parolen. Jægerne lyttede intenst, grinede og stemningen var præget af forventningens glæde. Der var ingen tvivl om, at det var skytten, der styrede slagets gang. Og det er nødvendigt med en styring, når der drives klapjagt, både af hensyn til sikkerheden for hunde og jægere, men også for at sikre,at alt skudt vildt bliver fundet og samles op. Selv Claus´s kone Mona i midten lytter intenst og andægtigt – det kunne godt få en og anden til at overveje, om det var det rigtige job, som man havde valgt.

Høje fasaner, råvildt og dygtige hunde

Jagten kunne begynde, den første såt var et stort moseområde, hvor Claus havde en ide om, at der var mange fasaner trukket til på grund af frosten. Jeg valgte at følge Claus og Sneipe og jeg oplevede her hurtigt noget af det, som Claus berømmer ved Fieldtrial spanielen. Sneipe samarbejdede i meget høj fart, i et kort krydssøg lige foran Claus. I mose løb et stykke råvildt lige forbi Sniepe og jeg tænke; nu løber den efter, men Claus hævede stemmen lidt; “leave it” og Sneipe slog af og forsatte sit intense søg. Der var ikke så mange fasaner, som Claus havde troet og jeg var sikker på, at der ikke flere, der hvor Sneipe havde været. For den arbejdede sig lige igennem det tætte skrub og risbunkerne. Noget, som Claus særligt vægter ved denne race, for som Claus siger: ” Jeg er sikker på, at den får fuglene fremad til skytterne og det er vigtigt på klapjagterne, hvor skytterne står længere fremme og venter på de højt flyvende fasaner”. Vi skiftede til nye terræner, der var meget kuperede og her fik jeg syn for sagen – Claus kan det der med højtflyvende fasaner. Skytterne blev placeret ved foden af bakkerne og hundene drev de velflyvende fasaner over bakkerne. Der blev afgivet mange skud og mange fasaner fløj uskadt videre og nogle faldt for jægernes skud.


Med på jagten var hunde af forskellige racer; flatcoated retriever, labrador samt en enkelt engelsk setter. Alle var veldresserede, holdt til presset når der var mange fasaner og alle lavede tillige mange gode apporter. Jeg kunne derfor godt forstå, at det vigtigste for Claus denne dag var at give sine hjælpere med hunde en god oplevelse. Et erfarent team som disse hjælpere er guld værd for en skytte, der sætter en ære i at arrangere jagter, der forløber perfekt.

 

Claus havde ved dagens slutning nået sit mål , jagten var forløbet godt, alle skudte fasaner var fundet og samlet op. Hundeførerne havde fremvist godt hundearbejde og knap så gode skydefærdigheder.

 

I jagthytten ventede biksemaden og jeg nød at lægge øre til snakken om jagten, det gode hundearbejde og fieldtrial spanielen.


Træning, apport og avl

Spanielen har medfødte egenskaber for at apportere og Claus kunne derfor aldrig drømme om at lære den det ved tvang: ” Det vil være at kæmpe mod dens natur og jeg prøver i min dressur at opelske instinktet. Men jeg har tidligere haft ruhåret hønsehund og der var en vis tvang nødvendig, fordi den hellere ville søge vildt end hente det”.

“De Fieldtrials, jeg arbejder med, har så megen naturlig jagtlyst, at jeg mens de er unghunde altid søger at holde dem maximalt 20 meter fra mig. Det er vigtigt, for de må ikke gå længere ud, end at jeg selv kan skyde over hunden”.

 

Claus og Mona avler også Fieldtrial spaniels . De har gennem flere år hentet avlsmateriale i England, som de kombinerer med de bedste hanhunde i Danmark. Hanhundene finder Claus ud fra de resultater, som de opnår på markprøver. Jeg spurgte Claus, om en god dressør ikke kunne sløre dårlige egenskaber, men Claus sagde til dette : ” Markprøverne for spaniels afvikles som jagtprøver og hundene kommer ud i så mange situationer, at det kun er de bedste, der opnår topresultater”. “Jeg prøver at finde hunde, der passer sammen, men det er ofte svært, for du ved det ikke, før det er prøvet. Jeg har de sidste år specielt brugt den samme hanhund, fordi jeg med den får gode tilbagemeldinger fra hvalpekøberne. I avlen lægger vi også vægt på, at hundene skal være lette at bruge for jægeren “. “Når vi har Fieldstrials skyldes det også deres glade og venlige sind. Vi har mange forskellige mennesker, der kommer hos os og der er derfor vigtigt, at hundene er omgængelige”. Dette kunne jeg kun bekræfte, at de var og de kunne tillige arbejde en lang jagtdag med høj intensitet og arbejdsglæde. 

Fakta om Faverholt Gods

Der er i alt 700 ha, som ligger ved Nr. Åby på Fyn. Det er ikke et gammelt gods, men af forholdsvis ny dato. Alligevel fornemmede jeg, at der allerede var ved at være skabt nogle traditioner om jagten, hvilket bl.a. kom til udtryk ved navnene på såterne: Den Engelske Have, Bagernes Bjerg, Store Bjerg og Udsigten. Der afholdes omkring 20 jagter og 2 hundeprøver om året. Der udsættes mange fasaner og der er en stor bestand af råvildt. Området drives med henblik på at give gode muligheder for vildtet og jagten. Claus Hansen træffes på tlf. 6449 1918.

 

Poul Valdemar Nielsen