+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

EUROPA CUP I SPANIEN

Europa Cup for kontinentale hunde 2009 – 19. februar i Andalusien, Osuna Spanien
14 lande og 48 hunde kæmpede i år om mesterskabet. 
Som det eneste nordiske land deltog Danmark med 4 ruhårede hønsehunde. Anders Due med Kragborg Arki og Kragborg Dolph og Carsten Jakobsen med Kragborg Freja og Kragborg Balder.
 
De almindeligste racer på FCI forårsmarkprøver er korthårede hønsehunde og bretons, der var derfor stor interesse for både at fotografere og se de danske ruhårede.   

Andalusien er et mekka for de professionelle hundesportsfolk
Op til EM havde der været over 300 hunde i konkurrence. Det danske hold havde også deltaget i 3 prøver forinden. Men det er svært, at komme helt fra nord hvor der var frostgrader og ned syden med optil 20 graders varme midt på dagen. Herudover er de spanske agerhøns (rødhøns) meget svære at klare for hundene. Rødhønsene flygter ofte ved den mindste kontakt.

Hvert år I februar søger mange af de professionelle til Sydspanien for at træne hunde og for at deltage i de mange prøver der arrangeres fra medio februar. I de store kassevogne har de op til 26 hunde.
Nogle af hundene er deres egne men de fleste er hunde de har I markdressur. De køber sig rettigheden til at træne på et terræn og typisk betales mellem 100 og 150 Euro pr. dag for en bil med hunde. Prisen som hundeejerne betaler til den professionelle  for træning i 4 uger ligger fra 500- 1500 Euro. Jeg var ude at se Rob og Geeske træne nogle af de hunde de havde med . I år var de taget fra Frankrig med 14 hunde i bilen. Selvom vejret normalt er godt, havde de ikke kunne træne pga. regnvejr den første uge de var der. Det var også en uge hvor mange prøver var blevet aflyst. Se mere om Rob og Geeske på www.la-viennerie.eu .
 
Terrænerne, hvor der trænes og afholdes prøver, er tæt besat med rødhøns. Når man kører i området ses rødhønsene ofte, enten er de lige lettet fra en nærliggende mark eller også ses de løbende i marken. Vintersædmarkerne ligger mellem olivenlundene og hveden har en højde på 5-30 centimeter – alt i alt hvad en hundesportmand kan ønske sig – her er  optimale muligheder for at træne hundene i søg, evnen til at bringe sige sig i kontakt med fugl, respekt for fugl og ikke mindst bedømme stilen på hundene.

Åbning af EM og præsentation af holdene er altid forbundet med stil og højtidelighed
Åbningen af dette års VM foregik I en 104 år gammel tyrefægter arena der stadig var I brug. I dagene hvor vi var der, skulle der afholdes fire tyrefægtninger. Stedet var velvalgt og til opvarmning var der opvisning med de spanske heste af racen Andalusier. De enkelte hold blev ledsaget til podiet af 2 flamingodansere af hunkøn, nationalflaget blev ført frem af en rytter til hest.
Udover, at der altid går en vis stolthed igennem en når, Kong Kristian står ved højen mast toner ud af højtalerne, er præstationen også det eneste sted, hvor der er mulighed for at se alle de deltagende hunde. Når prøverne begynder er hundene fordelt på fire hold, der konkurrerer langt fra hinanden.

Ros til Kragborg Arki og Kragborg Balder
Selvom det ikke blev til de store resultater på prøverne forinden, havde deltagelsen haft sin virkning, idet dommerne ved EM havde ros til de to danske ruhårede Arki og Balder. De havde begge formatet og stilen til at kunne være med. Uheld og fejl betød dog, at kun Arki opnåede en præmiering med et Tres Bon (dansk anden præmie).
 
EM individuel
1. Breton Barcardi, han, ført af José Matos, Portugal opnåede Cacit, CAC, 1 excellent
2. Fransk Korthår, Xeres Dell Terre Aliane, han, ført af Rebaschio, Italien opnåede 
    Reserve Cacit, Reserve CAC, 2. excellent
 
3 hunde havde alle opnået præmieringen 1. excellent:
• Korthøret hønsehund, Zico del Garihcos, han, ført af Venturelli, Italien
• Franks korthår, As des trois Six, han, fort af Laurent Veyssirere, Frankrig
• Breton, Ermes della Goirdana, han, ført af Molinari, Polen
 
EM for hold
1. Italien
2. Portugal
3. Polen         
 
EM 2010
Næste års EM finder sted i Frankrig sidst i marts. De store racer (korthårde hønsehunde og bretons) vil i forbindelse med EM afholde Europa championater og højst sandsynligt vil der også være andre prøver op til og efter EM.  Prøverne vil foregå lige syd for Paris på markerne ved Chateau Landon.