+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

EUROPACUP 2004 I POLEN FOR STÅENDE JAGTHUNDE, ENGELSKE RACER

I det nordøstlige Polen skulle dette års Europacup for stående jagthunde afholdes. Fra Danmark deltog Valdemar Larsen med Francinis Amicola og undertegnede med Toby L´eoco la Foret og Senja´s Rex, ejer Thomas Klit.

Turen til Polen var ikke det store problem, men at køre tværs over Polen kræver tålmodighed. Det var derfor et fint afbræk på turen, at vi trænede på de arealer, hvor jeg hvert år kommer på agerhønsejagt. Træningen gik rimeligt, men det var svært at finde agerhønsene på de åbne marker. Agerhønsene lå tæt ved gårdene og op til en nedlagt sukkerfabrik. Til gengæld var der mange harer og det er lige omvendt af, hvordan det plejer at være på hønsejagten i september – men godt for det. 

Grand Quete
Grand Quete betyder stort søg – og stort søg viste pointerne og de engelske settere ved dette års Europacup. Da vi havde set de første hunde i marken, var vi klar over, at vi ikke ville opnå de store præmieringer. Hundene løb med en fart, som jeg sjældent har set. Søget var enormt, men altid vinkelret på vinden. Til tider var søgsbredden op til 1 kilometer. Flot var det og hvad vi havde frygtet – vi kunne ikke være med helt fremme i dette selskab. Disse hunde var specialister på deres felt.  Vinderen blev engelsk setter Vane Del Palisandro ført af Lombardi. Dommerne diskuterede længe, om det skulle være den eller pointer Nilo de L´el Baldio og når valget blev Vane Del Palisandro skyldes dens overlegne fuglearbejde. Vi havde det held at opleve vinderen næste dag på tætteste hold. Det var en nydelse – et intelligent søg og to perfekte situationer på agerhøns. Fugle som den fandt ved at komme på den rigtige side af markskel. Selvom hunden gik meget stort, var det med perfekt udnyttelse af vind og terræn. Vi var imponerede og var sikre på, at dommerne traf det rigtige valg, idet den også vandt næste dags prøve. Det var en stor oplevelse at se Grand Quete, men jeg tror ikke, at jeg i nærmeste fremtid vil være at finde blandt deltagerne, det vil nemlig kræve at træningen skal målrettes. Dels vil det kræve mere terræn end jeg har adgang til og dels vil det ikke være foreneligt med at bruge hundene til jagt og prøver i Danmark.

Quete a la chasse
Den Internationale Engelske Setterklub holdt sit årlige forårsmesterskab i forbindelse med Europacuppen.
Der konkurreres i to klasser Grand Quete og Quete a la chasse. Vores hunde deltog i sidstnævnte som er et mere jagtligt søg. Selvom vi ikke opnåede præmieringer viste det sig, at i denne disciplin kunne vi være med helt fremme. Det blev en dag, hvor vi så mange hunde af stort format og med prima stil. Men det var meget småt med agerhøns. Og det kan i øvrigt godt undre, for området er kendt for at have mange vilde agerhøns om efteråret, men vegetation på markerne var også meget sparsom og gav kun lidt dækning. En situation fra Polen. 

Endnu en prøvedag var til ende og vi kunne tage hjem vel vidende, at vi havde gjort en god figur på sidste dagen. Og en ting er sikkert, det er ikke sidste gang, jeg deltager i en prøve, hvor søget er jagtsøg. 

På hjemturen kunne tankerne gå til de polske marker og de mange flot gående hunde, som vil være på nethinden de næste år, ligesom selskabet med de andre hunde entusiaster fra andre dele af Europa vil være.
    
Fakta
Der deltog 11 lande med 40 hunde ligeligt fordelt mellem pointere og engelske settere.
Den ene halvdel blev afprøvet den ene dag og den anden halvdel den næste dag.Dommerne giver de hunde, der har opnået stand for agerhøns en præmieringsgrad, der svarer til kvaliteten af fart, søg, stil og fuglearbejde. Der var kun 5 hunde, der opnåede præmiering og 
kun to hunde fik højeste præmiering.