+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

EM 2002 BELGIEN

Europamester individuelt til langhåret hønsehund Xilloe van den Kreppelsheide ejer og fører Henrik Bennedsen.
Europamester for hold med hundene: ruhåret hønsehund Kragborgs Graff ved Anders Due, korthåret hønsehund Toes Brahms ved Karl Georg Kristensen og breton PVN´s Mira ved Poul Valdemar Nielsen og selvfølgelig også Xilloe.

Fakta
I alt 11 lande deltog i dette EM arrangeret af den belgiske kennelklub. Hvert land må stille med 4 hunde, som efter lodtrækning fordeles på  4 hold med hver tre dommere. På hvert hold bedømmes de enkelte hundes kvaliteter og de rangeres indbyrdes efter præstationer. Til den bedste på holdet kan der tildeles et CAC, hvis dommerne bedømmer kvaliteten tilstrækkeligt højt. Hundene afprøves enkeltvis.

Toes Brahms i aktion
Jeg fulgte på tætteste hold Toes Brahms og Karl Georg.
Det begyndte med, at dommerne tilbød Karl Georg at lade hunden afsøge en lille mark, hvor de netop havde set et par agerhøns flyve til. Karl Georg ville godt forsøge, selvom han vidste, at det ville blive svært. Men det ville kunne gøres inden for det førte minut, hvor kun det positive tæller. Karl Georg slap Brahms, der lagde ud i bedste stil. På prøverne hernede bliver Brahms i øvrigt gang på gang fremhævet for sin racetypiske stil. Brahms løb over stedet med høns, tilskuerne holdt vejret, var hunden løbet forbi fugle, vi havde jo lige set agerhønsene der. Ja, Brahms må være gået forbi, tænker publikum – men nej, for ca. 70 meter længere fremme trækker Brahms ud i en majstub og tager liggende stand. Karl Georg når op til hunden afgiver skud i luften, hund forbliver rolig, da fuglene letter – sikke en start.

Brahms forsætter på en ny mark og gør her et stort indtryk på tilskuerne, der følger slagets gang. På ny stand – nej der var ikke noget, Karl Georg vifter hurtigt Brahms i gang igen og signalerer til dommeren, at der netop flygtede en hare fra stedet. Yderligere tre harer møder Brahms, men han fortsætter sit intense og veltilrettelagte søg for at finde det, der tæller, nemlig agerhøns. Indenfor det sidste minut afslutter Brams med at tage en smuk højrejst stand. Sammen med Karl Georg rejser Brahms i et par rolige tempi agerhønsene og da Karl Georg skyder er den knap helt rolig og tager nogle få skridt – desværre – for disse skridt gør, at dommerne ikke kan tildele den højeste præmiering. Og Brahms bliver vinder af sit hold med et “Tres Bon”. 

Spænding før afgørelsen
Efterhånden som dagen sked frem, blev vi klar over, at vi havde haft det fornødne held. Vi havde opnået at få tre af hundene præmieret. Nu var det så bare at vente på dommernes vurderinger.
Henrik Bennedsen havde hørt, at han havde vundet sit hold. Men om det nu også rakte til et CAC og dermed adgang til at matche om mesterskabet, var Bennedsen ikke helt sikker på. Henrik var selv ikke helt tilfreds med sin hunds præstationer – det siger nu nok mere om Henrik, der søger det perfekte, end om præstationen, der viste sig at række til et CAC. Og da der ikke på nogen af de andre hold var hunde, der kunne tildeles et CAC blev Henrik Bennedsen Europamester med Xiollo van den Kreppelshede.

Yderligere blev Graf præmieret med et “Tres Bon” og blev rangeret som nummer fire på sit hold. I serie A, som jeg deltog i, var der kun 1 præmiering, da der næsten ingen fugle var.
Sammenlagt betød holdets præstation, at Danmark suverænt blev Europamester for hold med Holland som sølvvinder.
Individuelt blev en hollandsk breton Pancha sølvvinder.

EM er mere end konkurrence
EM er om noget mødested for hundesportsentusiaster og i dagene op til og efter afholdes der flere prøver, hvor der er rige muligheder for at se og vurdere hinandens hunde. På en prøve i forbindelse med EM lykkedes det for en af de danske hunde, breton PVN´Jaes , Poul Valdemar Nielsen, at nå helt til tops ved at vinde prøven med tildelingen CACIT.

EM er også udstillingsvindue for de forskellige landes standarder af stående kontinentale hunde. Især har dommerne undervejs rige muligheder for at diskutere og vurdere de enkelte racers stil. Der vil herigennem kunne opstå en fælles forståelse af de enkelte racers arbejdsstil, som avlere kan bruge i selektionen af avlsdyr.
EM mødested for entusiaster – Har Anders fanget en fisk? 
Henrik studerer området før afgang til terrænerne.

Poul Valdemar Nielsen