+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

EKSPLOSION PÅ FÅ SEKUNDER

Kurt Daugbjerg og væddeløbshundene
Siden 1988 har Kurt Daugbjerg dyrket Greyhundesport. Han og konen Ida ses mest på rundbane. Det bedste år opnåede de 40 sejre. Har tre Damarksmesterskaber, senest i år 2000 med Johns Intuition. To gange som deltager ved EM.

Hvorfor Greyhound som hobby?
Det, der fascinerer Kurt Daugbjerg, er hundens egenskaber og psyke.
“Den er skizofren” siger Kurt , ” når den er i løb, forvandles den til en dræbermaskine og i hverdagen en den blid og rolig “.
Billedet er et eksempel på den blide side.
“Hundens eksplosion og det, at den giver sig 100 % på få sekunder og brænder al energi af, er spændende at opleve og prøve at kontrollere”. Det, der for alvor satte skub i Kurt, var to Greyhounds, som han importerede fra Irland. Med disse hunde væltede det ind med resultater. “Umiddelbart efter var jeg heldig at få fat i en tæve fra et avlseksperiment, min interesse voksede med resultaterne og det ene tog det andet med sig”. I 1993 havde Kurt Daugbjerg 30 Greyhounds og træner ansat og vandt dette år 40 sejre. ” Så skete der det, at to af mine bedste hunde blev skadet varigt og det tog noget af min gejst”.” I 1996 tog jeg til et auktionsløb i England ( et løb hvor hunde, der løber, kan købes), her købte jeg en hund, som ikke viste noget hos mig og jeg solgte den derfor – det var min livs dumhed – den har nemlig efterfølgende sat 4 banerekorder”. I dag har Kurt kun få hunde tilbage, men heriblandt er Danmarksmesteren Johns Intuition.

Eksplosion på få sekunder – træning og fodring
Da jeg var på hos besøg hos Kurt, var vi ude for at tage et foto af  Kurt og  Johns Intuition. Her kom den af med afføringen , for mig noget naturligt, men Kurt sagde ” uh det godt , uh det godt, for den skal løbe i aften og så er det vigtigt, at den er helt tom og det ved jeg, at den er nu”. Greyhunden har et lidt kortere tarmsystem end andre hunde og det er derfor vigtigt, at proteinerne og råvarerne er af høj biologisk værdi, ligesom det er vigtigt, at der kan fodrers, så den kan tømme sig i løbet af ganske få minutter med fast afføring. Begge forhold får Kurt opfyldt ved at fodre med UNIQ start. Når  greyhounden fodres, skal man også passe på med mavevending og det er derfor vigtigt, at foderet kun langsomt svulmer op, når der kommer vand på.

Jeg spurgte til træning og havde  forventet at få et træningsprogram med lange cykelture og træning til hurtighed – men nej.” Når der er løb hver uge, holder jeg kun vedlige og det gør jeg gennem lange vandreture i snor på 3-5 km indtil  to dage inden et løb.  Det er instinktet, der er vigtigt og at det sidste måltid er 24 timer før løbsstart. Jeg bygger energidepoterne op ugen forud for et løb og vandreturene er med til at give styrke. Men aktiviteten er ellers begrænset, for det er vigtigt, at hunden ikke kommer af med sin energi inden løbet. Det er timingen gennem fodring og motion, der giver eksplosionen på væddeløbsdagen.  Men efter et løb er det meget vigtigt, at få hundens energidepoter fyldt op igen og det gør jeg ved at give druesukker lige efter løbet “. 

Træning eksempelvis efter en længere pause begynder et par måneder inden løbsstart. Kurt siger: ” Muskel massen bygges her langsomt op gennem vandreture i hurtig skridtgang, hvor turene bliver længere og længere. Først indenfor de sidste 14 dage før et løb træner jeg dem på bane. En greyhound, der e’n gang har løbet på bane, glemmer det ikke. Jeg cykler ikke med mine hunde, for jeg er altid bange for at komme til at opbygge de forkerte muskler. Dette gælder for hunde, der har løbet i konkurrencer tidligere, for den unge hund er det anderledes, denne skal selvfølgelig tilvænnes  til løb. Både til at ville løbe efter hareskindet og tilvænne sig boksen. Til tilvænning af boksen bruger vi i øvrigt foder som lokkemad for at den skal føle, det er dejligt at gå ind og igennem boksen.”   

I forhold til de brugshunde, der skal have energi til  flere timers dagligt arbejde, er fodring og træning, som det fremgår, meget anderledes for greyhunden. Greyhunden løber op til 80 km i timen indenfor de ca. 15 sekunder, det tager at tilbagelægge banen på 260 meter. Gennemsnitsfarten er ca. 63 km i timen. Vil du vide mere om bevarelse af  brugshundens energi gennem fodring, klik på artiklen af Alexander Grey. 

Valg af hvalp og avl

Et eksempel på hvad Kurt lægger vægt på, når han køber eller avler er Ronokko Ami.  “Den købte jeg i London. Der havde den vist gode takter og den havde den baggrund, som jeg var interesseret i. Det var ikke kun faderen, men det var at den stammende fra en kennel, som har det bedst greyhundemateriale i England. Ami har vundet både en 3. plads og sidste år en 2. plads ved DM – så det var et helt godt køb. Men du ved  ikke, hvad du får og det er  næsten lige meget  om det er egen avl eller indkøb. Jeg forfølger dog altid en ide, men om den bliver sprinter eller distanceløber,  svag/sensibel eller hård, det finder jeg faktisk først ud af  når den er faldet til og arbejdet begynder”. 

Til spørgsmålet om, hvordan Kurt tager hvalpe ud,  svarer han efter længere betænkningstid: ” Jeg ved det ikke og kan ikke svare på det – for mig er det feeling. Jeg kigger på kuldet og tager den hund, som jeg falder for, ofte lader jeg køberne til mine hvalpe tage først. En tatovør jeg kender siger,  at det er bedst at tage den, der hyler mest ved tatovering.  Jeg kender også nogle i England, de tager altid den første fødte han og sidste fødte tæve, andre går efter kombination af farver – men for mig er det altså noget følelsesmæssigt”. 

Succes med avl og indkøb af hunde er for Kurt  en kombination af viden, en ide og så lidt held. Kurt er også den type, der engang imellem mener, at det også kan give resultater at tage en chance en gang i mellem. Sidst var i foråret 2001, da han importerede den indtil dato dyreste greyhund til Danmark sammen med tre andre greyhunde entusiaster.” Droopys Kirk hedder hanhunden, som er 2 år – en spændende import, som vi kommer til at høre mere til i de kommende år, lover Kurt Daugbjerg “.