+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

DM 2003

Af Flemming Sørensen

 

…og vejrudsigten. Let til jævn vestlig vind, solskin over hele Danmark. Temperaturerne bliver op mellem 7 og 10 grader. Det var radioavisen, ha` en god søndag……

Med denne besked sluttede værten på morgennyhederne i radioen søndag den 12. oktober, nyhedsudsendelsen klokken 06.00. Vel egentlig bare en ligegyldig og traditionel vejrudsigt for lagt hovedparten af de 5,2 millioner danskere – men ikke for den lille procentdel der interesserer sig for jagthundesport med stående jagthunde. For i dag er det nemlig dagen, hvor sæsonen på marken afsluttet. Det er DM-dag. Årets Danmarksmesterskab skal afgøres. Den afsluttende fællesprøve, skal i år afvikles på Midtfyn, på de velkendte terræner omkring Årslev

 

Morgenmødet

Allerede lang tid før det tilsagte mødetidspunkt, summede Årslev hallen af spænding. Dagens deltagere og tilskuere var allerede tidligt begyndt at dukke op. Som det er bekendt med hundefolk, så går snakken altid livligt lige fra morgenstunden. For deltagerne er der selvfølgelig lidt nervøsitet at spore, mens tilskuerne kan tage mere afslappet på tingene. Spydige bemærkninger fyger gennem luften, kammeratlige kommentarer, lykønskninger med resultater opnået i den forgangne weekend osv osv. Alt sammen vel egentlig bare for at få ventetiden til at gå. Dèt vi alle venter på, starter præcist klokken 08.30. Vi hører Brobyblæserne ytre de smukke toner fra deres velpudsede jagthorn resonere i den dejlige morgenluft. Danmarksmesterskabet 2003 er blæst i gang.

 

Prøveleder Svend Arent Jørgensen bød de mange fremmødte velkommen til dette års udgave af mesterskabet. Hurtigt herefter var de mange folk klar ved bilerne, parate til at overvære hundenes præstationer i marken.

 

Nye skud på stammen

 

Der var hos de engelske hunde stor spænding om resultaterne forud for dette danmarksmesterskab.

En ny generation af hunde er på vej og der var blandt de 25 kvalificerede engelske deltagere, mange hunde som første gang skulle starte på et danmarksmesterskabet. Når talen faldt på favoritter til årets titel, var meningerne meget delte, dog var mange inde på at årets mester måske skulle findes mellem de højt meriterede kræfter som DKBRCH Astrups Siff, DKJCH Astrups Nadia eller måske skulle det endnu engang lykkes engelsk setteren DKBRCH Senjas Feuda at stryge til tops på en vinderklasse. Mange talte også om det nyeste kuld af hunde, som gennem året 2003 har gjort sig særdeles positivt bemærket. Først og fremmest i kraft af Heegårds Randi, Nordvestjydens Lady og Fugledes Vento. Men som bekendt skal der rutine og en vis erfaring til for at indtage den øverste podieplads ved prøves afslutning!

God propaganda for jagthundesporten

Formiddagens afprøvninger i de fynske roemarker, viste hurtigt at dette års DM blev et tæt kamp. Straks fra start havde den første hund på hold 3 stand. Og ja –hvem ellers ? Nok en gang havde den 6 år gamle engelske setter Senjas C. Feuda tilsyneladende fundet en fugl. Med makkerhunden – den sorte gordon setter Åens X-tra Luffe, smukt sekunderende. Dommer, skytter og hundefører er klar til at afvikle den første situation på dette års DM. En villig avance gennem et bredt granhegn, bragte en stor smuk fasanhane på vingerne, et pletskud fra skyttens gevær sendte fugle til jorden…og Feuda apporterede lidt for hurtigt – en knaldapport. En rigtig god start for Hans Jørgen Mogensen, blev afløst af et øv, og ansigtudtrykket hos den sympatiske hundefører var da heller ikke til at tage fejl af, da han kom op mod publikum.

Lige efter de næste to hunde var sluppet, opnåede den røde irske setter, Mårups Scot, en smuk stand kun 20 meter foran publikum. En villigt rejsning af en fasan, men desværre udviste Scot ikke respekt for fuglen i opflugt og lavede en lynapport. ”Farvel og tak” var dommerens kommentar til denne situation. Formiddagens afprøvninger blev præget af mange flotte fugletagninger og da klokken var 11.30 lukkede dommer Poul Vestervang bogen for hold 3. Der var fældet fugl for 8 af de 9 deltagende hunde! I top på holdet med en fejlfri præstation og to overbevisende fugletagninger var gordon setteren Åens X-tra Luffe, foran Fugledes Vento, Østkystens Leika og Troldmarkens Abelone.

Alle hundeførere der i løbet af formiddagens afprøvninger har haft fugletagninger, håber naturligvis at være med i hatten, når der trækkes lod til startrækkefølgen for eftermiddagens udskilningsløb. Men at komme gennem nåleøjet til ”Drømmeland” på dette års mesterskab, krævede at præstationen om formiddagen havde været stort set fejlfri. Blandt de engelske deltagere var der fældet fugl for 21 af de 25 startede hunde. Et imponerende højt tal, som vidnede om livlig aktivitet på de forskellige hold.

Breton Paw har stand og respekterer flygtende fugl.

Spændingen udløses

De smurte madpakker blev indtaget under smukke forhold på godset Ørbæklunde. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, så mange valgte at indtage frokosten udendørs. Alt i mens der blev snakket på kryds og tværs om de forskellige indsatser på de respektive hold. Samtidig med at vi tilskuere og deltagere nød middagssolen, voterede de to dommerteams formiddagens afprøvninger. Hos de kontinentale valgte dommerne Flemming Larsen, Bjarne Nurnberg og Claus Søgaard at medtage 12 hunde til kampen om de endelige placeringer. Disse hunde var i kategori 1; Kragborgs Mille, Dixi, Kragborgs Julia, Ørbækskovens Ronja, Nordboens Buster, Kia, Pettermans Donja, Toes Mozart og Kragborgs Selene. I kategori 2 var der blevet plads til følgende tre hunde; Freja, Borengens Mira og Nordboens Mulle.

Hos de engelske hunde havde Ordførende dommer Finn Møller Jørgensen og hans to dommerkollegaer Povl Vestervang og Mogens Vestergaard valgt at 13 hunde skulle fortsætte. Lodtrækningen til 2.heat magede det således at hundene skulle ud i nævnte rækkefølge; Nordvestjydens Lady – Østkystens Leika, Paw – Lyngmosegaards David, Flemløses Amanda – Spurvfugldalens Fly, Åens X-tra Luffe – Astrups Siff, Thon – Troldmarkens Abelone, Fugledes Vento- PVN`s Poker og slutteligt var hund nummer 13 Marki, der så skulle slippes mod en hund der skulle i omprøvning.

Hos de engelske var det store roemarker der var skueplads for eftermiddagens afprøvning. En stor ros skal lyde til arrangørerne, da samtlige terræner var overskuelige og det var nemt for de mange deltagere at følge med i afprøvningerne af de forskellige hunde.

 

Allerede inden de sidste tilskuere var ude af bilerne, var den første situation i roemarken. Den engelske setter Leika havde stand i en af de første roerækker. Avancen var villigt, fuglen blev fældet…knaldapport – tak for i dag! Næste par var parate og ret hurtigt har den lille breton fundet fugl Paw avancerer villigt og en præcis rejsning bringer en fasan på vingerne, fuglen blev ikke fældet pga sikkerhedshensyn. Paw havde avanceret sig op i tabellen.

 

Næste slip er ”lokalopgøret” mellem de to træningskammerater fra Holstebrokanten, Jens Have og Carlo Nørtoft. De herres respektive hunde, Fly og Amanda, arbejder som vi ønsker det af engelske hunde, store flotte søg præger de to hundes færden, pludselig kaster Amanda sig rundt i stand, Fly kommer til og viser en smuk spontan sekundering. Lige inden rejseordre letter der en fasan præcist foran Amanda og begge hunde viser promte respekt. Igen plusser til to hunde. Inden næste slip fornemmede man en vis spænding blandt tilskuerne. De to næste duellanter var de to 1. vindere fra henholdsvis Dansk Gordon Setter Klub og Dansk Pointer Klub. To hunde der kan deres

 

kram. Da samtidig disse to hunde, efter formiddagens afprøvninger havde lutter positiv omtale i dommernes bøger, fristes man til at kalde næste slip den moralske finale. Begge de to hundeførere Erik Pedersen og Flemming Fuglede, var klar over at en god præstation i dette slip, vil betyde en billet til dagens sidste slip – finalen. Begge hunde skummer marken i brede slag, Siff opnår stand, Luffe sekundere. En villig avance fra Siff bringer i første omgang ikke en fugl på vingerne, hun søger fornuftigt under vind, men fuglen er løbet den modsatte vej og trædes op af skytten. Hundene fortsætter og straks efter opnår Luffe stand helt nede i det ene hjørne af marken. God avance og en præcis rejsning, fuglen fældes og apporteres prima – den sorte setter var i finalen. De resterende slip i 2.heat var præget af situation efter situation. Dommerne valgte at omprøve et par hunde, for dernæst at skære igennem inden matchningen.

 

” Hørte jeg rigtigt…?”

 

5 hunde blev sorteret fra inden matchningen. Nu var der 8 hunde tilbage i kampen om de endelige placeringer. Dommerne havde rangeret hundene med Åens X-tra Luffe i top.

 

Det var en nærmest ekstaseagtig fotograf fra Viborg man kunne oplev i tidsrummet mellem rangeringen blev offentliggjort og frem til finaleslippet. Den ellers så rolig Erik Pedersen viste næsten ikke hvor han skulle gøre ad sig selv. ”Hørte jeg rigtigt, var det ikke ”Luffedrengen” der var i top ?” Jeg kunne berolige Erik med, at jo det var det og at han faktisk på nuværende tidspunkt var Danmarksmester – det gjorde bestemt ikke Erik mere rolig. Han kunne hverken drikke Coca cola eller spise Ritter – sport chokolade.

Luffe i stand ved DM 2003

I matchningen er Fly den første hund der præsterer en prima fugletagning. Dette sker i kampen om 6.pladsen med den engelske setter Lady. Fly fortsætter mod Amanda. Her viser Amanda det største format og placeres over Fly. Dernæst slippes de to bretons Markis og Paw. Markis går kolossal stort og meget energisk. Bringer sig i kontakt med en fasan, som desværre flygter. Markis kunne vise bedre respekt og derfor må den nykårede Brugschampion se i øjnene at finaleslippet glippede, men samtidig glæde sig over at 3.pladsen er sikret.

Tilskuerne var klar til årets sidste slip. En kæmpe roemark lå foran os. En bedre skueplads findes vel næppe. Dommerne kalder breton Paw og den sorte gordon setter Luffe frem til det endegyldige slag. Kampen om årets DM-titel. De to hunde slippes og begiver sig ud på deres hidtil vigtigste opgave – at hjemtage DM-trofæet ! Ret hurtigt viser Luffe sig overlegen. Den viser et klassesøg, med optimal udnyttelse af vind og terræn. Den besejrer klart Paw og bliver en meget værdig Danmarksmester 2003. Da dommeren råber ”Koble” er der et syn jeg personligt har fået fastfrosset i ”harddisken”. En glad ”midaldrende” hundefører, der med hænderne strakt i hænder kalder sin sorte hund hjem. Aldrig før har Luffe vel været så populær og den bliver da også triumferende løftet mod himlen. Erik Pedersen er klar over at titlen er hjemme. Det må ha været en dejlig tur op mod den ventende skare af mennesker, der i kanten af roerne stod som sild i en tønde, for at ønske tillykke med sejren. Erik P. har nået toppen!. Det er efterhånden mange år siden, han første gang gjorde sig bemærket med den uforglemmelige Veidemarkens Leica på Dansk Jagthunde Derby i 1983. Hundefolk snakker stadigvæk om den charmerende lille tæve, der begejstrede ”Hunde-Danmark” på dette derby. Hun var den første gordon setter der i 42 år formåede at placere sig på derbyet. Leika har haft en ubeskrivelig betydning, ikke bare i Eriks opdræt i Kennel Åens, men i gordon setter klubben generelt. Hun har tidligere avlet en danmarksmester i 1992, hvor Åens Dapper Dan strøg til tops. Broderen til Dapper Dan, WhiteFoot, blev i 1994 nummer 5 på DM. Denne WhiteFoot er far til Luffe, der nu i det næste år er forsvarende Danmarksmester. Ud over titlen som Danmarksmester, kan Luffe nu smykke sig at titlen som Brugschampion!

Blandt de kontinetale hunde var der udbredt begejstring over de præstationer som hundene havde leveret under eftermiddagens afprøvninger. Ordførende dommer Flemming Larsen gav udtryk for stor begejstring over specielt de placerede hunde. Mange situationer prægede afprøvningerne. Således havde flere af de placerede hunde 4 – 5 komplette situationer i dagens løb. Konkurrencen var hård og der var mange svar på spørgsmålet om ”Hvem vinder DM hos de kontinentale ?”

Smuk afslutning

Spændingen blev udløst sidst på eftermiddagen, foran hovedbygningen i de smukke omgivelser på Ørbæklunde Gods. Flotte rammer omkring et flot afviklet Danmarksmesterskab. Hos de kontinentale havde ordførende dommer Flemming Larsen svaret på et af de mest stillede spørgsmål denne eftermiddag. Han roste arrangementet og kunne oplyse følgende placeringer;

6.vinder Korthår Nordboens Buster, ejer/fører Jens Bak

5.vinder, ruhår Kragborg Julia, ejer/fører Bent Thomsen

4.vinder Korthår Borengens Mira, ejer/fører John Christensen

3.vinder ruhår Kragborg Mille, ejer/fører Michael Damgaard

2.vinder ruhår Kragborg Selene, ejer/fører Holger Uth

1.vinder og DANMARKSMESTER 2003, korthår Toes Mozart, ejer/fører Kurt Grun.

 

Bemærkelsesværdig at Anders Due med sit opdræt i kennel Kragborg opnår 3 placeringer på DM. Hans fremragende tævehund, Piemens Fia er mor til disse tre hunde. Fia er selv en klassehund i marken og tilsyneladende videregiver hun fremragende egenskaber i markarbejdet.2. og 3.vinderen er fra samme kuld, efter kombinationen med Østkystens Boss. Disse hunde er kun2 1½ år gamle, så de bliver sikkert fremover også giftige konkurrenter i markprøvesammenhæng.

Hos de engelske hunde, udtrykte ordførende dommer Finn Møller Jørgensen stor glæde ved afslutningen. De store forventninger der var fra morgendagen var til fulde blevet indfriet, flot hundearbejde og sportsmanship havde præget dagens arbejde.

Resultaterne blev som følger;

6.vinder, engelsk setter Nordvestjydens Lady, ejer/fører Asger Mogensen

5.vinder, pointer Spurvfugldalens Fly, ejer/fører Carlo Nørtoft

4.vinder, pointer Flemløses Amanda, ejer/fører Jens Have

3.vinder, breton Markis, ejer/fører/ Jens Hansen

2.vinder, breton Paw, ejer/fører Søren Pedersen

1.vinder og DANMARKSMESTER 2003, gordon setter Åens X-tra Luffe, ejer/fører Erik Petersen.

 

Med 6.vinderplaceringen kronede Asger Mogensen et flot år. Han vandt i foråret engelsk setter klubs hovedprøve og placerede sig som 4.vinder med en anden hund, Chjack. Han blev placeret på DKK`s mesterskabsprøve med Chjack, vandt engelsk setter klubs unghundeklasse med Stærkærs Scarlett. Placerer sig som 3.vinder med Lady på DKK`s efterårsvinderklasse på Fyn og med Chjack som 5.vinder på prøven på Langeland. Derudover opnår han en række præmieringer i kvalitetsklasserne.

De to naboer fra Holstebro kunne også drage tilfredse hjem til det vestjyske, men placeringer som henholdsvis 4. og 5.vindere.

Dansk Breton Klub kunne vel næppe få en bedre gave i jubilæumsåret, end to placeringer på samme Danmarksmesterskab. Slutteligt kan Dansk Gordon Setter Klub glæde sig over at et fantastisk efterår slutter med et danmarksmesterskab. Næppe tidligere har de sorte settere hjemtaget så mange præmieringer som i dette efterår. Placeringen på Derby`et og flere placeringer på de fælles vinderklasser.

 

Som afslutning bringes Anna Schultz`s digt fra årets DM-katalog;

 

Og dagen kom med fuglesang !

Endnu et DM er i gang,

Men forud for denne dag

Er der kæmpet for en ædel sag.

Til den frodigste ø i dette land,

Stævner i dag både hund og mand.

Går det ikke så godt er det meget synd,

Men husk så på:

I morgen er det JAGT BEGYND.

  

Lige en hilsen til radioværten på morgennyhederne.Det blev en god søndag i det fynske.

 

Tak for et godt Danmarksmesterskab – jeg glæder mig allerede til forårets prøver.

 

Flemming Sørensen