+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

ASPIJANA & TIMBERLINE – TO VINDERNAVNE

Mange kan med en enkelt hund præstere et enkelt topresultat på en stor anerkendt prøve, men at producere vinderhunde igen og igen gennem en længere årrække kræver noget helt særligt. Det kræver simpelthen, at en række forhold og forudsætninger går op i en højere enhed.

For det første kræver det, at man har et mentalt og fysisk sundt hundemateriale at arbejde med. Hvilket i praksis vil sige, at hundene skal have en stabil psyke, de skal have fysik og vilje til at arbejde, – også sidst på dagen, når det måske begynder at gøre lidt ondt, og de skal selvfølgelig være fornuftigt dressurbare. For det andet kræver det en hundefører, som evner at lære en hund de færdigheder og værktøjer, som er helt nødvendige, når de vanskelige og måske stressende situationer opstår på de afgørende vinderprøver.

Og for det tredje er det helt nødvendigt, at føreren ofrer den nødvendige tid til omsorg og
pleje af hunden i dagligdagen. Her tænkes ikke mindst på den daglige fodring af hunden. En tophund kan ikke bare fodres med rester fra familiens husholdning. Den kræver kvalitetsfoder, som indeholder alle de stoffer, som er helt afgørende for, at en hund kan arbejde optimalt; ikke blot en enkelt dag, men gennem en helt lang prøve- og jagtsæson.

Ovennævnte tre punkter er meget kort fortalt Janne Vendelbos opskrift på, hvordan en virkelig tophund skabes. Janne er opvokset med labrador retrievere. Hendes far Asger Hansen har gennem mange år været med helt fremme på de store vinder- og mesterskabsprøver, og Janne er nærmest helt selvfølgeligt fulgt i hans fodspor. Janne og Asger opdrætter – hver for sig – labrador retriever under kennelnavnene Timberline og Aspijana. Og disse kennelnavne optræder med bemærkelsesværdig hyppighed blandt vinderplacerede hunde i Retrievernes Jagthundeklub, hvilket kan dokumenteres ved nedenstående imponerende række af triumfer (som også fortæller om en kolossal stærk tævelinie):

I 1994 bliver Asgers tæve DK F.T.CH DK TM Delmon Jade af Aspijana elitevinder på Dansk Retriever Klubs mesterskabsprøve. I 1997 og 1999 vinder Asger med en hanhund fra sin anden linie, DK FT CH DK TM Aspijana Amos, Retrievernes Jagthundeklubs mesterskabsprøve
Janne fører en datter af ovennævnte tæve, DK F.T.CH DK TM Aspijana Eagle Eye Cherry af Timberline til mesterskabsvinder på Retrievernes Jagthundeklubs mesterskabsprøve i årene 2001, 2002, 2004 og 2006.

I 2007 tager Asger så over med tredje generation. Han vinder mesterskabsprøven med Cherrys datter DK F.T.CH Timberline Energy af Aspijana. På samme mesterskabsprøve blev en anden datter af Cherry i øvrigt 3.-vinder, og en søn af Cherry fik såmænd betegnelsen ”udmærkelse”. Et utal af andre vinderplaceringer for de to kennelers hunde på diverse prøve vil det føre for vidt at nævne her.

– Mine hunde ”bærer genet” for at arbejde og ikke mindst for at samarbejde, og dermed er der altså en rigtig god basis for at udvikle en hund fra lille hvalp til effektiv jagthund, siger Janne.
– Når en hund har disse medfødte evner, er det i vid udstrækning blot op til føreren at stimulere og motivere den unge hunds udvikling i en positiv retning. Jeg forsøger hele tiden at være på ”forkant” med min hunds udvikling. Det betyder i praksis, at jeg via konstant aflæsning af hundens signaler, tilpasser mine krav til den, så den hele tiden stilles overfor opgaver, som den uden det store besvær kan løse. Jeg forebygger konflikter i stedet for at løse dem. Og så er jeg også meget bevidst om, at hele mit sprog – verbalt som kropsligt – er tydeligt for hunden; jeg forsøger altid at udtrykke mig på en sådan måde, at mine hunde ikke er i tvivl om, hvad jeg ønsker af dem, fortsætter hun.

Jeg begynder træningen af en hvalp så tidligt som muligt. Hvis jeg selv har opdrættet hvalpen, er den nok ikke mere end fire uger, før jeg præsenterer den for stimulerende og motiverende øvelser. Er det en hvalp, som jeg har hentet udefra, kan jeg af gode grunde først begynde, når den er otte uger, siger Janne.

– De unge hvalpe stifter tidligt bekendtskab med søgeøvelser og områdefløjt, når de fodres, dels i forbindelse med vanlig fodring i foderskålen, men også i forhold til udlagt foder på græsplænen. Derudover træner jeg tidlig kontakt med dem i form af øvelser, som lægger op til, at de skal gå pænt og følge mig. At hente og bære er også øvelser, som de helt små hvalpe præsenteres for. En velstimuleret labradorhvalp elsker at finde, hente og bære for eksempel en tennisbold eller en hvilken som helst anden genstand, som jeg kaster for den. I den forbindelse gør jeg i øvrigt også meget ud af, at den unge hund tidligt lærer, at apportemner skal findes i mange forskellige typer vegetation, eksempelvis brombær og brændenælder. Alt for mange hunde bærer præg af, at de kun har været trænet på en velplejet græsplæne, og så opstår der altså nemt problemer, når de på jagt eller prøver pludseligt møder terræn, hvor det ”gør lidt ondt”. På samme måder vænner jeg tidligt de unge hunde til at færdes i vand, uddyber Janne opskriften på vejen til en god jagthund.

– Jeg bruger mine hunde rigtigt meget på jagt. I hele jagtsæsonen er jeg fast hjælper hos en række store jagtvæsner, og det betyder, at mine hunde er i ”arbejdstøjet” flere gange om ugen. Primært er det apportering det handler om, men mine hunde kan også fint gennemføre et kontrolleret og behersket drev i såten, beretter Janne.
– Der er mange, som er forundret over, at mine hundes alsidige jagtudøvelse kan forenes med deltagelse på markprøver på højeste niveau, fortsætter hun, – men jeg anser netop den praktiske jagt for en oplagt fordel for mine hunde. På jagt oplever hundene de vanskelige apporteringer af anskudte fasaner, som har forladt nedfaldsstedet, og når jeg driver med dem, lærer de at følge op på fugle, som forsøger at undvige. Og så lærer de at forholde sig i ro, når det ind imellem går stærkt med mange skud og mange fugle i luften, påpeger hun.
– Men det forudsætter naturligvis en konsekvent optræden fra min side i alle sammenhænge. Jeg forlanger altid det samme af mine hunde, uanset om de er på træningsbanen, på prøver eller på jagt. Ja faktisk gælder det i hele hundens liv, for også i dagligdagen i haven eller i stuen oplever de konsekvent, at det er mig, der er lederen. Det skaber tryghed hos hundene, at de altid ved præcist, hvor de har deres leder, siger Janne med eftertryk. – Til gengæld har de fred i deres hundegård eller på deres anviste pladser i stuen. Her kan de slappe af og lade op til arbejdet på jagt og prøver, slutter hun.

– Det siger sig selv, at en jagthund, som skal præstere toppræstationer på jagt og prøver, skal fodres med et kvalitetsfoder, der indeholder alle nødvendige næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Jeg er meget omhyggelig med at tilpasse foderet til de enkelte hundes præstationer, for det er en selvfølge, at den arbejdsbyrde, som mine hunde udsættes for i en lang jagt- og prøvesæson, kræver optimal fodring. I øvrigt har jeg valgt Uniqs foderprogram i et nært samarbejde med min dyrlæge, fortæller Janne.

Jannes evner til at få det bedste ud af en hund kommer også andre til gode. Hun medvirker som instruktør og træner for andre i flere forskellige sammenhænge, og hendes nyeste opfindelse er virksomheden ”Hundeforstand”. På hjemmesiden af samme navn www.hundeforstand.dk kan man læse meget mere om indholdet af dette spændende tiltag. Kort fortalt tilbyder Janne sin hjælp til alle hundeejere – uanset race – som oplever, at de har vanskeligheder med deres firbenede ven i dagligdagen. Det kan også være, at man blot ønsker hjælp til enkelte sekvenser i en hunds træning, og ikke mindst tilbyder Janne sin hjælp til familier/personer, som planlægger indkøb af ny hvalp. Ikke mindst den sidste funktion prioriterer hun højt. – Alt for mange hvalpekøbere laver en række fatale fejl allerede i forbindelse med valg af race, da netop valg af race i forhold til familiens behov hænger nøje sammen med at undgå problemer som fremtidig hundeejer. Ligesom manglende forberedelse på, hvad det indebærer at få en otte uger gammel hvalp i huset, måske medfører, at problemerne eskalerer i en grad, som ender i kaos og problemhunde. Det er igen det med at være på forkant med situationen og dermed forebygge og undgå de store og voldsomme konflikter, siger Janne med overbevisning.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at rigtigt mange ville have god gavn af Jannes viden og kyndige vejledning. Ligesom jeg er overbevist om, at både Asgers og Jannes hunde fortsat vil være at finde blandt tophundene i dansk jagthundesport.       

HJ