+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

APPORTØREN FRA HJERM

Alt vildt der er skudt til – forendt eller anskudt – bør eftersøges og om muligt apporteres! Denne holdning har alle danske jægere altid forsøgt håndhævet og en af mestrene i denne for jagten så vigtige disciplin (et krav) hedder Halsbondens Rico – en korthåret hønsehund der til dagligt holder til hos familien Jensen i Hjerm. ”Husse”, som nordmændene kalder føreren, er Svend Erik Jensen og Rico´s trofaste ven ved madskålen derhjemme (i mors lune køkken) er Gerda!Rico er familiehund, men når det er sagt må vi jo sige at hans korthårede visitkort, af mennesker betegnet stam/resultat-bog, viser bogførte præstationer der vidner om netop en af de kvaliteter som jægere drømmer om.

Vinder af Danmarks Jægerforbunds Jagthundemesterskab
Rico og Svend Erik vandt i 2004 DJ´s Jagthundemesterskab i efterskudsarbejde, som apportering jo er. Prøvens afvikledes ved Hjulby mose på Fyn. De af vore læsere som ønsker en fuld detaljeret og meget oplysende gengivelse fra selve arrangementet henvises til DJ´s blad ”JÆGER”, 13 årgang oktober 2004, hvor Harris Jensen har skrevet en flot artikel herom – oven i købet krydret med fine fotografier.

Her på vor net-side vil forsøge at belyse ”The long and winding road” der fører til deltagelse på Mesterskabsprøven – en prøve med stor sværhedsgrad. Hvordan har Svend Erik grebet sagen an!

”Det hele startede i nordjylland hos en af UniQ´s kendte ambassadører, nemlig opdrætter Karl Georg Christensen i Hals”, fortæller Svend Erik over en kop kaffe hjemme i køkkenet hos Gerda på en kold decemberdag.

Svend Erik fortsætter… Fra første dag i sit nye hjem i Hjerm lærte Rico de samme ting som så mange 8-ugers hvalpe og han startede senere som så mange andre også på dressurkursus i ungdomsklasse i Hjerm Sogns Jagtforening og Vestjysk Jagthundeklub Struer samt senere i åben klasse samme steder. Dette har resulteret i at Rico i 2003 bestod vand og slæb.

I vinteren 2004 startede ekvipagen schweiss-hundearbejde i Vestjysk Jagthundeklub på Klosterheden, hvilket resulterede i en 1. pr / 400m. / 3 timers spor. Endvidere har Jagthundeklubben samt Korthårsklubben´s aktivgruppe afholdt markprøve træninger som ført til både en 1. pr. og en 2. præmie i 2004. Med Rico´s 1. pr. i åben klasse fra 2003 in mente, har dette ført startberettigelse på  vinderklasse prøverne fremover. Alt i alt har den store hjælp – siger Svend Erik med et glimt i øjet – givet ”pote” og SE må jo medgive, at vi alle kan nikke genkendende til talemåden ”… man bliver jo aldrig for gammel til at lære noget nyt…”

En ting som jeg bemærkede hos Rico under mit besøg, var hans rolige og behagelige væsen og hans helt specielle attitude når han udefra skulle passere et dørtrin. Ikke en gang snød han og listede sig ind med ”beskidte” poter, nej, han troligt ventede til poterne var tørret af. Svend Erik indrømmede dog velvilligt, på vej op af kældertrappen, at dette var Gerdas fortjeneste. Men at han aldrig forcerede den usynlige linje ved husets udkørsel til landevejen, ja, det tog Svend Erik gerne æren for!

Vejen til målet
Nøgleordet er konsekvens og dette er grundstenen i mit dressurarbejde, fortæller Svend Erik. Og som Harris Jensen skriver i sin artikel i ”Jæger” … ”Den gammeldags kadaverdisciplin er fortid. Det handler stadigvæk om konsekvens og målrettet arbejde, men dressuren bygger i høj grad på hundens lyst og glæde ved at udføre arbejdet…” Dette siger jo alt, konkluderer Svend Erik! Efter ovennævnte kurser bestod Rico den almindelige apporteringsprøve (DJU), som består af tre discipliner – duer, kanin og vandarbejde. 

Derefter påbegyndtes træningen til udvidet apportering i regi af Jagtforeningernes Fællesudvalg i Holstebro samt Kleiner Münsterländerklubben. Dette førte til sejr og pokal som bedste Korthår på bl.a. Korthårsklubbens apporterings prøve og dermed fik Rico og Svend Erik adgangsbillet til Racedyst i apportering på Klostermarken i Viborg. Ved denne lejlighed opnåede Rico 29 point (af 30 mulige) – en lille detalje omkring en due der rullede rigeligt i munden, var årsag til det beskedne pointab! 

Senere vandt Rico den lokale prøve ved Fællesudvalget i Holstebro´s afslutning og modtog Regionsprøven i kreds 3. 

Næste dag i samme weekend deltog Rico på region 3´s udvidede Apporteringsprøve. På denne prøve skal hunde gennem tre svære apport-discipliner som kort skitseret er som flg.: VAND – 4 ænder skal apporteres. To udlagt i rør – en kastet hvor hunden markerer og endelig en ”distraktionsand” kastet medens 3. and bringes ind. (bytter hunden apport emne her og snupper den nyligt kastede ”fristelse” diskvalificeres hunden) FJERVILDT (f. eks. 4 duer) – her er to duer udlagt uset og to kastes med markering. HÅRVILDT – kanin og ræv i skov.

Ræven kan, mod pointfradrag fravælges, således man kan opnå prædikatet bestået, men mister med overvejendende sandsynlighed muligheden for at vinde prøven. Denne prøve indikerede at noget stort var på vej idet Rico og Svend Erik vandt prøven med maximum point 232. Der blev godt hundearbejde på prøven og faktisk opnåede tre hunde max. point. I øvrigt dumpede ti hunde på dagen. Svend Erik fortæller at titlen Regionsmester kom i hus fordi Rico var den hund blandt de tre kandidater med max. point med flest ”pile opad” i dommernes bøger! som bedste hund ”Elitepokalen”. 
 
Den store dag 
På DJ´s Mesterskabsprøve kan der starte 3 hunde fra hver af de 14 regioner. Da ikke alle regioner afvikler prøven, var der på dagen 29 tilmeldte hunde. Igen viste Rico stor stabilitet og styrke. Nervesystemet fungeret optimalt på Rico og han arbejder med vanligt sikkerhed og han gør en særdeles god figur…. igen scorer han maximum point 232! Det havde imidlertid ruhår Fjeldsøs E.S. Sofus ved Benny Larsen også og der var således stor spænding om udfaldet til sidste minut. Rico havde igen gjort et forbilledlig indtryk på dommerne – Erik Esmann, Jens Paaby og Kirstein Henriksen – og havde igen flest plusser i dommerbøgerne. Der er kun en vinder og Rico og Svend Erik havde ”tur i den” og sejrede! På tredjepladsen stod – med et ”smøret grin” Karl Georg Christiansen med Rico´s far Toes Brahms – som således havde en storslået dag på Fyn. 

UniQ siger tillykke med det flotte resultat.  EP