+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

ALTID TIL TJENESTE

Få kilometer fra Viborg, i det smukke Hald Ege område, bor politihundefører Jens Svenningsen JS og Schæferhunden Ulli. UniQ har besøgt den aktive ekvipage og hygget sig i godt selskab.

 

“To og firbenet” CV

Schæferhund Hajen Ulli, helsort blev født d. 24.4.1999 hos det seriøse og dygtige opdrætterpar Katja og Karsten Carnett i Greve. En kennel som prioriterer brugslinjen med gode næser meget højt. Han er faldet ud efter Svogerslev Waylon og opdrætterens Hajen Attack.

 

Jens Swinningsen er 34 år og stammer fra ministerbyen Skals ved Viborg. Er gift med politibetjent Anita Wessel AW, der som navnet indikerer stammer fra Norge. JS gør tjeneste i Viborg og AW er ansat ved Herning Politi. JS har været hundefører i to år og har 10 års tjenstlig erfaring hos Rødovre ordens politi.

Politihundens karriere 

På spørgsmålet om, hvorfor det blev Schæferhund, skærer JW kontant ind til benet og svarer uden vaklen, “Det har man bare”! Grunden hertil skal ses i lyset af Schæferhundens vigtigste egenskaber og karaktertræk, som er byttedrift, lugtesans og samarbejdsevner (selvstændig uden at udvise direkte dominans) nævnt i uprioriteret rækkefølge. JW formoder, at Rottweileren f. eks har et hårdere bid, men understreger, at Schæferens til fulde rækker. Der vil utvivlsomt i dagens Danmark være personer, som kan bekræfte denne vurdering!

Billedet giver også svar på, hvorfor det blev Schæfer !

For år tilbage fandtes der på landsplan, udover schäfere, op til 15 hunde fordelt på de fire andre brugbare racer Rottweiler, Dobberman, Snauzer, Malinois – i dag er tallet måske nede på 4-5 individer. JW understreger, at det et uofficiel gæt!

 

Politihunden starter karrieren med en mentaltest i 6-måneders alderen. Resultatet heraf giver et tydeligt billede af hundens genetiske balast og er meget vigtigt. Dumper hvalpen her, er festen forbi!

 

Som 1-årig, hvor daglig træning har været en væsentlig del af Ulli og JS´s liv, kunne den unge hanhund kåres som gruppe 3 patruljehund. I denne gruppe deltager ekvipagen ikke i humanitære opgaver samt grovere sager! Efter et års tjeneste er avancement til større opgaver mulig, idet tjenestehundene skal – ikke kan – mønstres til gruppe 2. I enkelte tilfælde hvor en hund er dumpet og omstændighederne ellers taler herfor, kan en ny mønstring komme på tale! Ulli har nu arbejdet i gruppe 2 i en måned og de kompetente personer der vurderede hundens kvaliteter, har givet den fremad stormende to-årige Ulli det skudsmål, at den ikke selv er en hindring for at opfylde kravene til gruppe 1 – en rigtig politihund!

 

JS vil nu tage udfordringen op og træne Ulli i sværere discipliner, som f.eks. ældre spor (4 timer), ældre gerningssteder (24 timer), mindre genstande og evt. nedgravede genstande. Første forsøg på at komme igennem nåleøjet vil JS gøre, når Ulli er fire år! Kun 10% af samtlige kandidater klarer de høje krav, der stilles og på landsplan findes cirka 50-60 af slagsen. Det er sådanne ambassadører, der passer på Danmark, når vi sover!

 

“Altid til tjeneste”

Overskriften stemmer langt hen af vejen. Selvfølgelig kan hund og fører være forhindret i at løse en opgave (man kan eksempelvis have fri og sågar være bortrejst), men man siger nødigt nej til et udfordrende, lærerigt og endda spændende job! Et glimt i øjet på JS fortæller tydeligt noget om korpsånd og loyalitet!

 

Arbejdstiden er i øvrigt på 37 tjeneste timer, primært før, under og efter en weekend beretter JS, medens en stor nysgerrig fugtig sort snude med en grundighed, der var selv Sherlock Holmes værdig, undersøgte min lædertaske og kamerarem. Ulli´s mentale nærvær, de levende øjne og store skinnende hvide stærke tænder, som selv i denne afslapnings situation dukkede frem bag den lyserøde tunge, bestyrkede min beundring og respekt for Ulli. Jeg havde nemlig indvilget i at være “figurant” i skoven. Ikke rigtigt som sådan med tyk beskyttelse på armen, men “kun” som en person, der stod stille gemt i skoven og under en rundering blev fundet af Ulli !!!!

Fritid

Vi sludrer lidt om den kære fritid, som både to og firbenede jo elsker. For en tjenestehund på arbejde er afslapningstiden uundværlig og vigtigere end for de fleste hunde! Når en Schäferhund er på, er den nemlig rigtig på, konstaterer JS med overbevisning.

 

Ulli sover inde om natten, men ellers slapper han af derhjemme i sin kurv i huset, i haven og i løbegården, som han i øvrigt elsker for sin fred og ro! JS slapper af ved at cykle tre x 60 km. om ugen! Det fremgår i øvrigt fra AW, at parret venter familieforøgelse i november. Uden at forsøge på en billig morsomhed, kan vi jo konstatere, at de 180 km. om ugen ikke har tappet JS for alle kræfter. Fritiden bruges åbenbart også i menneskehedens interesse! Fremtidens fritid vil utvivlsomt kræve en prioritering, for som den aktive hundefører spøgefuldt siger,” Vi hundefolk ser da konen en gang imellem”!

 

Ulli har i sit unge liv endnu ikke direkte fanget/taget en gerningsmand – men har været tæt på. Uden at drage en direkte parallel til jagthunden, der apporterer det faldne vildt, er der nok ingen tvivl om, at dette er et stort øjeblik første gang. Derimod har Ulli og JS deltaget, ganske vist uden held, i flere store eftersøgninger bl.a. af en drabsmand, som senere blev fundet i København. Af positive opgaver for Ulli kan nævnes eftersøgninger af pistoler mm. omkring vejstrækninger og stier i forbindelse med røveri. På et direkte spørgsmål, om JS nogensinde havde været bange i ordets bogstaveligste forstand, var svaret nej. Ikke sålænge Ulli er til stede. I sin tidligere tjeneste i København – uden hundene – havde fornemmelsen været der, dog aldrig så intens, at man blev handlingslammet. Med Ulli ved sin side har man ikke bare et fysisk, men så sandelig også et psykisk overskud. Når dertil medregnes, at man næsten altid er to hundeførere sammen, forstår alle sikkert denne fornemmelse, slutter JS!

 

Træning

En ugentlig arbejdsdag på 8 timer er afsat til træning sammen med fem kollegaer i Viborg. Dette sikrer Ulli´s videre dygtiggørelse. Hundeførerne hjælpes ad med at lægge spor for hinanden og arrangere gerningssteder, som skal undersøges. Endvidere trænes den vigtige runderings disciplin. Dette består i at søge et terræn af vidt forskellig beskaffenhed af. Det kan være til lands og til vands, men af gode grunde ikke i luften. Og dog!

 
Da bygninger ligeledes indgår i udfordringerne, kommer højdeaspektet ind her. Bidarbejde trænes også sammen og dette er med henblik på den klassiske situation, hvor “tyven” flygter og hundeføreren råber, “Det er politiet – stands eller jeg slipper hunden”! Derudover indeholder en træningsdag skoledressur, som består af apportering, afdækning og alm. lydighed. JS understreger vigtigheden i disse discipliner! På det daglige arbejde, eller rettere efter mørkets frembud, trænes natøvelser som en naturlig del i og under arbejdet.

 

Endelig indgår hundeskolen i Farum, hvor Ulli og JS har trænet sammen med 20 andre ekvipager som en del af træningen. To perioder på sammenlagt tre uger er tilbragt i hovedstadsområdet – alt sammen med henblik på en kommende mønstring i region Midtjylland.

 

Begyndelsen til sidst

På spørgsmålet om, hvorledes JS kom i forbindelse med UniQ hundefoder, må svaret findes gennem AW. En norsk veninde, ligeledes bosiddende i Viborg, havde en Gordon Setter med en pels uden lige. AW´s nysgerrighed vedrørende foderet var vakt. Resten kan den opmærksomme læser utvivlsomt gætte – historien vil vi spare jer for! Da prisen på UniQ´s tre fodertyper langtfra var skræmmende og parret samtidigt havde haft pelsproblemer med et dyrt foder, var sagen klar – og længere er den historie ikke!

 

Tak for i dag

“Ulli fylder meget i mit liv” slutter JS vor samtale med, efter at Ulli på en rundering fandt undertegnede i skoven. Springende på bagbenene bragte han konstant sin store åbne halsende og tandrige mund betragteligt over min hovedhøjde og via et meget overbevisende kropssprog insisterede han på, at jeg ikke rørte mig en centimeter. Det gjorde jeg heller ikke! Efter JS´s ankomst og kommandoen slut og et internt tak fra mig, gik Ulli og jeg som de bedste venner hjemover til huset.

 

Her er jeg konge – forstår du det fotograf? Sådan syntes han næsten at sige, da vi skiltes!

 

Det eneste jeg var sikker på han ikke forstod, var barnevognsbrochuren på stuebordet. Men hvis JS trænede ham lidt heri….. Nej, JS har “forklaret” Ulli, at han er en firbenet hund, der ikke tillægges menneskelige kvalifikationer, selv om han er et familiemedlem. Floklederen er tobenet og det ved Ulli, fordi han er en klog hund!

 

Erik Petersen