+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

TRE GANGE SENJA

For første gang besætter tre søskende af samme kuld de tre første pladser på Dansk Kennel Klubs forårsvinderklasse på Sjælland og ikke nok med det, endnu to søskende hunde fra et andet kuld bliver nr. 2 og 3 på prøven i Nordjylland. I ungdomsklasserne vinder 3 kuldsøskende pokaler.

Og Senjas C Freuda ejer Hans Jørgen Mogensen, fører Erling Clausenbliver nr. 2 på forårs DM. Alle de vindende hunde er af racen Engelsk Setter og bærer kennelnavnet Senja, der tilhører Minna og Erling Clausen. En forårsdag i maj havde jeg sat mig for at finde ud af, hvad der kan gøre en og anden opdrætter fuld af beundring og lidt misundelig. Er der mon en særlig opskrift på succes?

Allerede på vej til kennelen, der ligger i den vestlige del af Sønderjylland fandt jeg noget af forklaringen. Jeg besøgte nemlig Gert Clausen, en anden af de kendte Clausen`er, der bor i denne del af landet. Mens jeg var hos Gert Clausen, kom svigersønnen Svend Åge Vad forbi, endnu en entusiast indenfor den Engelske Setter. Af to andre kendte hundesportsfolk fra egnen kan nævnes Martin Clausen og Hans Peter Clausen. I min samtale med Gert blev det tydeligt, at han også var fuld af beundring for de resultater Kennel Senja har opnået, men der var nu også småting, som kunne blive lidt bedre, mente han. Og her er måske noget af forklaringen på Kennel Senjas succes, at den er omgivet af kompetente kritikere, der både kender de enkelte hunde og racen til bunds.

Linieavl kombineret med held
Jeg forlod nu Gert Clausen og efter 20 kilometer var jeg hos Minna og Erling Clausen. Kennel Senja blev oprettet i 1991. Målsætningen med kennelen er at opdrætte Engelske Settere med store jagt- og brugs egenskaber. ”Heegaards H. Senja var min første Engelske Setter, som jeg købte i 1985, det var en hund af meget stort format og med den opnåede jeg at blive placeret 7 gange i vinderklasse og i 1990 vandt den Engelsk Setter Klubs hovedprøve. Den er blevet stammor til kennelen og det var naturligt, at det også blev den, der lagde navn til kennelen” fortæller Erling Clausen. Allerede det første kuld blev en succes med en Danmarksmester.

”Men da jeg med andet kuld på Senja parrede med en fransk hanhund, fik jeg fuglearbejdet med ”. ” Det var selvfølgeligt heldigt, for du ved aldrig, om to linier passer sammen” forsatte Erling. ”Til næste kuld brugte jeg en tæve herfra med en han, der havde Senjas blodlinier. Det viste sig at være rigtigt, nu havde jeg både stil og fuglearbejde. Jeg foretog nu et blodlinie indkøb i 2000, da jeg købte en tæve med de gamle linier, som min stamtæve. Det betyder, at jeg i dag har to linier, som passer sammen og som jeg kan variere over”.

En anden væsentlig del af forklaringen på succesen er, at hvalpene fra Kennel Senja kommer ud til markprøvefolk. Mens jeg var der, var der et ungt par fra Sjælland på besøg, de var ovre for at se på deres hvalp. Det skulle ikke undre mig, om det bliver en af de nye i markprøvesporten, jeg var i hvert fald tydeligt duperet af, hvordan de havde sat sig ind i tingene.

For Minna og Erling Clausen gælder det ikke om at lave en enkelt god hund, men et helt kuld. Det er bredden i et kuld, der siger noget om avlen. På kennel Senja hjemmeside http://www.kennelsenja.dk kan du læse mere om avl og den Engelske Setter. Prægning af hundehvalpene og oplevelser til unghunden. 

På kennelen gør de meget ud af, at hvalpene præges fra de er født. ”Heldigvis har vi to drenge, der gerne vil lege med hvalpene ” fortæller Minna. Det er vigtigt, at de også får et udeliv. Minna kunne her fortælle om en oplevelse med Senjas Colombine. ” Columbine havde et stærk urinstinkt, hun gravede bl.a en hule til hvalpene og en dag, mens jeg stod og vaskede op, kunne jeg fra haven høre hvalpene skrige. Columbine havde hentet en høne, som hun havde smidt ind til hvalpene. Jeg så her, at hun flere gange puffede hønen hen til hvalpene. Jeg tog kort efter den uskadte høne og lukkede en tilbage. Men næste dag havde hvalpene selv fanget en høne”. Allerede fra 8 ugers alderen kommer hvalpene med i marken og fra de er 6 måneder kommer de med på jagt. For Erling er det vigtigt, at hvalpene allerede fra ungdommen finder fugl. ” Det bliver senere de bedste fuglefindere” siger Erling og fortsætter ” Jeg prøver også at skyde fugle for unghundene, de opnår derved forståelse for jagten og det er jo det, som det i sidste ende drejer sig om”. ” Det er ikke sådan, at jeg gerne vil have, at hundene i meget ung alder tager stand for fugl, det kan nogle gange give hunde, der bliver for følsomme overfor fært og derfor tager stand, uden der er fugl”.

Tophunden ifølge kennel Senja
Erling Clausens definition på en tophund er en hund med overskud, hvor stilen og vildfinderevnen er i top og søget naturligt anlagt. Jeg ved, det er lettere sagt end gjort og er derfor interesseret i at vide, hvordan han tager en hvalp ud til sig selv. ” Det er lige så enkelt, jeg tager den hvalp, der er tilbage” slutter Erling Clausen.

Jeg siger tak til Minna og Erling og på vej hjem i bilen bliver jeg klar over, at der ikke er en enkel forklaring på den store succes, som kennel Senja oplever i disse år, men mange. Blodlinier der passer sammen og som kan forbedres, erfarne kritikere og åbenhed i forhold til avl, evne til at få hvalpene ud til markprøve folk, sikre hvalpene gode opvækstvilkår og sidst en god portion held.

Poul Valdemar Nielsen