+45 75 33 65 05 pt@uniq.dk

SÅDAN FÅR JEG DEN BEDSTE UNGHUND

Asger Mogensen og Engelsk Setteren. Indehaver af Kennel Lammefjorden. Asger Mogensen er tidligere vinder af DM med hunden Dich Scott.
Vinder af brugsklasserne på Jylland og Fyn i 2000.

Valg af forældre og hvalp på købers marked
Asger Mogensen har tidligere med sit opdræt under kennelnavnet Lammefjorden lavet mange gode sport og jagthunde – den mest kendte er derby vinderen Lammefjordens Saxo. I en periode har Asger ikke avlet, men er nu på vej med to nye hunde, som stammer fra det, som Asger udtrykker som ” købers marked”.

“Når jeg skal finde et sted at købe ny hund går jeg efter afstamningerne på forældredyrene og jeg går ubetinget efter fart og stil. Der skal være noget for øjet og så skal de selvfølgelig også have jagtforstand – for hvorfor have noget grimt og se på, hvis der er mulighed for at se på noget kønt. Jeg køber aldrig fra et kuld uden at have set begge forældre”.

Når jeg så skal tage hvalp ud, lurer jeg længe på kuldet. Jeg lægger mærke til, hvordan de traver og især hvor langt de smider forbenene frem. Det med forbenene lærte jeg for over 25 år siden af svenskeren Børge Mölström. Herudover skal hvalpen selvfølgelig være frimodig, fræk og glad. Jeg kender andre, der gør det anderledes, men jeg har endnu aldrig haft en hund, der ikke har haft en smuk stil i marken.

Træning af hvalp og unghund
Overskriften er nok ikke helt dækkende for Asger, fordi arbejdet med de unge hunde foregår i leg med stor frihed til hunden. Den første måned bruges til at få hvalpen til at falde til i de nye omgivelser og fremfor alt få opbygget tillid til hunden.
Når den er omkring 4 måneder lærer den sit og dæk. ” Jeg vurderer den enkelte hund og kører ikke efter et skema. De er meget forskellige og jeg går først videre, når jeg har fornemmelse af, at hunden forstår noget af det og hvad den har lyst til. Vil den eksempelvis gerne hente ting, leger jeg med lysten til at hente ting til mig. Når jeg er sikker på, den forstår det, går jeg over til, at den skal gøre det på kommando (tvang). Når jeg gør det nænsomt efter hundens modenhed og lyst, er det fordi, jeg oplever mange hunde, som er blevet kedelige og uselvstændige at se på, når de arbejder i marken. Årsagen tror jeg skal findes i for hård dressur som unghund “.

Markarbejdet med unghunden
Når hundene er 3-4 måneder, begynder de at komme med i marken. Når de er 5-6 måneder begynder Asger at bedømme stilen. ” Jeg er så heldig at have så meget areal at træne på, at jeg gerne går meget i marken med unghunden. Standen og fuglearbejdet blander jeg mig ikke i – det kan jeg ikke lære dem, det må de selv finde ud af. Nogle hunde lærer at tage stand efter at have været for fugl 3 – 4 gange, andre skal bruge 20-30 gange til det. Når de har haft stand en 3-4 gange lader jeg dem løbe med en lang glat tørresnor efter sig. Når hunden får den næste stand, forsøger jeg at komme op og få fat i snoren, som jeg så holder dem med, mens jeg roser hunden. På denne måde fæstnes standen i løbet af få gange. Samme snor bruger jeg også til at holde igen med, når hunden vil prelle fugl. Jeg ønsker heller ikke en hund, der går frem og rejser fuglen ude på 20 -30 meter. Jeg ønsker, at det skal ske i tempi på 5-7 meter og her bruger jeg igen snoren til at indlære dette “.

Engelsk Setteren og praktisk jagt
Selvom det er markprøvesporten, som har størst plads i Asgers hjerte, bruger han også sine hunde på praktisk jagt. Både på klapjagt , andejagt og selvfølgelig agerhønsejagt. Agerhønsejagten er det, som Asger foretrækker og her er det ikke antallet af skudte fugle, der tæller, men om hundene har arbejdet, så der har været en fryd for øjet – den smukke selvstændige Engelske Setter, der i høj fart med prima stil afsøger marken for vildt. Når det sker har jagtdagen været en af de gode dag for Asger.